Goede werknemers behouden is een probleem. Bedrijven solliciteren nu bij werknemers in plaats van andersom. Maar wist je dat een goede leidinggevende een magneet is voor medewerkers? Onderzoek laat zien dat investeren in leiderschap een één-op- één winst is voor je arbeidskapitaal. In deze blog lees je hier meer over waarom inspirerend leiderschap medewerkers bindt.
De driehoek voor goed leiderschap
Professor Schaufeli noemt drie kenmerken voor de gouden leidinggevende: medewerkers inspireren, versterken en verbinden. Uit onderzoek blijkt dat werknemers gemotiveerder zijn voor werk als ze ruimte krijgen en een band voelen met het team en het bedrijf.
Gouden leidinggevende(n) in jouw bedrijf?
Makkelijk gezegd, inspireren, versterken en verbinden. Maar hoe doe je dat? Medewerker noemen hier 8 dingen. Mijn leidinggevende:
• maakt mij enthousiast
• ondersteunt medewerkers/het team
• respecteert anderen
• neemt verantwoordelijkheid
• geeft werk uit handen
• communiceert helder
• houdt nieuwe ontwikkelingen bij
• zet mij in mijn kracht
Op de agenda zetten
Wil jij leiderschap in je bedrijf verder ontwikkelen? Hier wat tips.
• Zet het onderwerp bovenaan de agenda. Je laat zien dat je het echt belangrijk vindt.
• Laat leidinggevenden zelf kiezen hoe ze zich willen ontwikkelen.
• Zorg dat er voor ieder wat wils is. Mensen verschillen in leerstijl.
Zicht op jouw leiderschap?
Wil je je leiderschap ontwikkelen? Kijk dan hoe je scoort op de 8 kenmerken voor gouden leiderschap. Je kunt er bijvoorbeeld naar vragen bij je medewerkers. Nadeel is dat medewerkers niet eerlijk hierover kunnen zijn .
Handige tools
Er zijn goede tools die leiderschap in kaart brengen. Bijvoorbeeld de app van GetInsight-Work. Dit is een monitor die enkele eenvoudige vragen per week aan medewerkers stelt. In de app komen ook de acht kenmerken voor leiderschap terug. De app laat ook de ontwikkeling in het welzijn van de medewerkers zien. En medewerkers krijgen inzicht in hun eigen welzijn.
Training, coaching of self-made (wo)man?
Hoe kun je je als leidinggevende ontwikkelen?
1. Niet te grote stappen
Zorg dat je positief geprikkeld wordt. Maar let op! Een te grote stap kan negatief werken. Blijf in je learning-zone.
2. Maak het concreet
Kies één onderwerp waar je aan wilt werken. Beschrijf welke resultaten je wilt zien. De SMART methode is een handige manier.
3. Leren doet altijd pijn
Bedenk dat veranderen altijd een beetje pijn doet. Als je leert ga je van onbewust onbekwaam (ik weet niet dat ik het niet kan) naar bewust bekwaam (ik weet dat ik het kan). Hiervoor moet je de altijd de fase bewust onbekwaam door. Dat is de fase waarin je voelt dat je het (nog!) niet kan. Ongemakkelijke situaties zijn dus een goed teken. Je bent aan het leren!
4. Kies een leertraject dat bij je past
Zoveel mensen, zoveel leerstijlen. Zoek jij eerst informatie op internet? Of leer je liever door te praten met iemand? Of dompel je je graag onder in nieuwe kennis? Kies je voor een training? Neem dan niet meteen de eerste training die je vindt. Maak een lijstje van wat je wilt leren en vergelijk trainingen. Vraag ook bij vrienden en op werk naar ervaringen.
5. Praat met mensen
Praten over wat je aan het leren bent is altijd goed. Het onderwerp blijft dan leven. En je krijgt zeker positieve reacties en herkenning op jouw verhaal.
Groei ik?
Als je ergens in investeert, wil je dat het ook iets oplevert. Wil je een goed beeld krijgen van wat beter leiderschap jouw oplevert? Een app als GetInsight laat zien of je investeringen ook echt effect hebben.
Blije medewerkers en leidinggevenden
Om medewerkers te behouden is dus meer nodig dan een goed salaris, goede arbeidsvoorwaarden, een aantrekkelijke baan of een fijne werksfeer. Goede leidinggevenden zijn goud waard. Kom maar op, krappe arbeidsmarkt!